Torilla tavataan

Tiedättekö, mikä on varma kesän merkki? Torikahvilan ilmestyminen torin laidalle. Torilla tapahtuu ympäri vuoden, mutta keväällä se herää eloon.

Kauppatori on kaupungin sydän, siitä ei ole epäilystäkään. Torilla tavataan, sanotaan, kun oma kaupunki menestyy tai kun Suomi saa mainetta maailmalla. Porissakin torialueen kehittämisestä keskustellaan paljon, enemmän kuin mistään muusta yksittäisestä korttelista. Tapahtui torilla tai sen ympärillä minkälaisia muutoksia vain, niin tunteita herää puolesta ja vastaan. Niinpä, tunteita.

Torin historia on yhtä pitkä kuin kaupungin, jopa pidempi. Kauppatorilla on vuosisatojen ajan hoidettu päivittäiset ostokset, siinä samalla kuulumisia naapureiden kanssa vaihdellen. Jokaisella meillä on muistoja torista. Jos on muistoja, on myös tunteita. Ja kun on tunteita, ovat uudistukset ja muutokset jo keskustelunkin tasolla raskaita.

Porin tori on risteyspaikka. Sen halki harpotaan läpi tuulen kesät ja talvet bussipysäkille. Aamuisin vakioasiakkaat juovat kahvikupposensa ja ostavat kalansa, ehkä toisinaan Ojalan lihapiirakan. Öisin torilla risteävät pitsalaatikoita kantavien juhlijoiden väsähtäneet askeleet. Reitit risteävät ja katseet kohtaavat. Vaihdetaan hymyt ja kuulumiset.

Tori on luonteva kohtaamispaikka ihmisille. Se kuitenkin tarvitsee tukensa. Kauppiaat kiittelevät hyvistä tiloista, mutta toivovat kaupungin taholta suurempaa roolia torin kehittämisessä. Torin elävöittämiseksi tarvitaan uusia ideoita, mutta myös niiden toteuttajia. Vakioasiakkaat ovat pysyneet torilla kymmeniä vuosia, mutta uutta asiakaskuntaa on ollut hankalampi tavoittaa.

Kyse ei ole vain rahasta tai henkilöstöresurssista. Kyse on myös asenteesta. Ei turhaan sanota, että asiakkaat päättävät jaloillaan. Tori on jo elävöitynyt. Meillä on vapaassa käytössä oleva Satakieli-lava ja uusia ravintoloita ja liikkeitä on ilmestynyt torin laidalle. On väläytelty ideoita torin kattamisesta ja sen muuttamisesta puistomaiseksi, keskusteluissa nousee esiin tapahtumat, iltatorit ja talven luistelurata.

Loppupeleissä torin virkeänä pitäminen on meistä jokaisesta porilaisesta kiinni. Ihmiset tekevät torin.

Juttua varten haastateltiin Satu Ruohosta Porin torikauppiasyhdistyksestä.
Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s